ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και στην Ελλάδα εορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο από περιοχή σε περιοχή.


Ήθη και έθιμα διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι σήμερα και μαγνητίζουν με τις φαντασμαγορικές τους εκδηλώσεις χιλιάδες επισκέπτες και φλας.

Είστε έτοιμοι να συμμετέχετε σε ένα πασχαλινό έργο διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο; Ακολουθήστε μας σε 10 ελληνικούς προορισμούς που προγραμματίζουν ένα κινηματογραφικό Πάσχα για εσάς!

#1. Κέρκυρα
Στην «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων, την Κέρκυρα, οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα αποτελούν ιεροτελεστία. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η Φιλαρμονική του Δήμου συντροφεύει συνεχώς την πόλη ενώ το Μεγάλο Σάββατο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά πασχαλινά έθιμα λαμβάνει χώρα. Η ρίψη των Μπότηδων -μεγάλων κανατιών γεμάτων με νερό-  από τα μπαλκόνια παλαιών αρχοντικών του κέντρου, συνοδεία εκκωφαντικών κανονιοβολισμών! Σίγουρα, ένα από τα πιο εκκεντρικά έθιμα που αξίζει να ζήσετε από κοντά.

Corfu_Easter pot smashing in Corfu

#2. Σύρος

Το πιο ενωτικό Πάσχα στην Ελλάδα εορτάζεται με μυσταγωγική διάθεση και σενάριο… μεγάλης οθόνης στο «κομψό» νησί των Κυκλάδων, την Σύρο! Μεταξύ άλλων, Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία σμίγουν ευλαβικά στο Δημαρχείο του νησιού το Μεγάλο Σάββατο. Τα βεγγαλικά κατά τη διάρκεια της Ανάστασης χρωματίζουν τον κυκλαδίτικο ουρανό, δημιουργώντας μία άκρως εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, με τη νύχτα να γίνεται μέρα και το ομοίωμα του Ιούδα να παραδίδεται στην πυρά την Κυριακή του Πάσχα.



#3. Χίος
Η Χίος το Πάσχα δεν μπορεί παρά να σας καθηλώσει, σαν ένα πολυαναμενόμενο μπλοκμπάστερ! Το ασύγκριτο έθιμο του ρουκετοπόλεμου αναβιώνει κάθε χρόνο από την εποχή της Τουρκοκρατίας και «σκίζει» τον ουρανό της Χίου, εκεί όπου τα δύο υψηλότερα καμπαναριά στο χωριό Βροντάδο συναγωνίζονται το ένα το άλλο με την πιο μαχητική διάθεση. Η Ανάσταση εορτάζεται μοναδικά στο νησί της μαστίχας και αποτελεί εμπειρία ζωής για όποιον λατρεύει τις πασχαλινές συγκινήσεις.


Chios-Vrodado

#4. Λεωνίδιο – Τυρός

Ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα «υπόσχεται» να παίζει σαν trailer στη σκέψη σας κάθε χρόνο, εφόσον επιλέξετε να επισκεφθείτε το φαντασμαγορικό Λεωνίδιο και τον εκπληκτικό Τυρό Αρκαδίας. Ανάσταση στο Λεωνίδιο και στον Τυρό σημαίνει τσακωνιά και παράδοση, σημαίνει «κολλημάρες»! Πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό και στρέφουν τα βλέμματα κολλημένα ψηλά για τουλάχιστον 30’. Στον γειτονικό Τυρό, το λιμάνι «πυρπολείται», όταν οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και βάζουν φωτιά στον Αφανό, στην ενορία της Αγίας Μαρίνας.

Πάσχα στο Λεωνίδιο


#5. Ναύπακτος

Ακόμα ένας μοναδικός προορισμός για τον εορτασμό του Πάσχα, είναι η μεσαιωνική Ναύπακτος. Εκεί, τον πρωταγωνιστικό ρόλο κερδίζει η Μεγάλη Παρασκευή! Ντόπιοι και επισκέπτες κατανυκτικά και με ευλάβεια, ακολουθούν τον Επιτάφιο σχηματίζοντας πομπές μέχρι το μεσαιωνικό Κάστρο του λιμανιού. Το σκηνικό με τις αναμμένες δάδες που «κοσμούν» τα τείχη του λιμανιού και τις πολεμίστρες, δημιουργούν μία…«φλεγόμενη» όψη  των ενετικών τειχών που συναρπάζει κατά τη διάρκεια της περιφοράς των Επιταφίων. Ο σταυρός που φλέγεται στην πύλη εισόδου του λιμανιού αλλά και τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα «κλέβουν» με τη σειρά τους την παράσταση κεντρίζοντας μέχρι το τέλος τον θαυμασμό σας.

Easter-in- Nafpaktos


#6. Καλαμάτα


Στην Καλαμάτα το Πάσχα «διανύει» μια περίοδο λεπτομερούς και προσεκτικής προετοιμασίας! Η Κυριακή του Πάσχα αποκτά την τιμητική της καθώς λαμβάνει χώρα το ηρωικό έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Μπαρούτι μέσα σε αυτοσχέδιους χάρτινους σωλήνες δημιουργούν εκτοξεύσεις και…σασπένς, σε όποιον τύχει και βρεθεί στο σήμα κατατεθέν των πασχαλινών εκδηλώσεων της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Η ομάδα των «μπουλουκιών» όπως ονομάζονται οι επιδέξιοι σαϊτολόγοι, υπόσχεται να «εκτοξεύσει» τις φωτογραφίες σας στα social media και να σας καθηλώσει μία μέρα μετά την Ανάσταση.

kalamata


#7. Φολέγανδρος

Αυτές τις μέρες η Φολέγανδρος των Κυκλάδων κινηματογραφεί το δικό της Πάσχα! Ολόκληρο το νησί βρίσκεται επί ποδός ενώ οι ντόπιοι κερδίζουν το α’ βραβείο μοναδικής φιλοξενίας. Η περιφορά της ασημοστόλιστης εικόνας της Παναγίας σε όλο το νησί ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα από την κορυφή του βράχου πάνω από την Χώρα που βρίσκεται η λευκόχτιστη μονή της Παναγίας. Η εικόνα αφού περάσει από χωριό σε χωριό και σπίτι σε σπίτι, καταλήγει στον Καραβοστάση, το λιμάνι του νησιού, όπου μπαίνει σε καΐκια! Η εμπειρία του Πάσχα στη Φολέγανδρο παραμένει κάθε χρόνο οσκαρική!

Folegandros_panagia


#8. Πάτμος

Το Πάσχα στην Πάτμο, θα σας μεταφέρει, χάρη στην μοναδική μυστηριακή της ατμόσφαιρα, σε επικές μάχες και βυζαντινά μυστήρια. Το νησί της Αποκάλυψης, πρωταγωνιστεί τις ημέρες του Πάσχα, προσφέροντας καθηλωτικές εμπειρίες. Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, η Μονή του Αγίου Ιωάννη προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ ένα ξεχωριστό έθιμο, η Τελετή του Νιπτήρα, φέρνει σε πρώτο πλάνο, την μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Μυστικού Δείπνου με τον Ηγούμενο να πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών και στην συνέχεια να κινείται προς τον τόπο της προσευχής. Ετοιμαστείτε για μία επική Πασχαλινή εμπειρία!

Easter-on-Patmos


#9 Μετέωρα

Δέος, έκσταση, γλέντι και χορός, δίνουν τη δική τους μοναδική παράσταση τις ημέρες του Πάσχα, που αλλού; Στα μαγευτικά Μετέωρα. Εδώ δεν υπάρχουν κομπάρσοι, κάθε γωνία, κάθε σοκάκι, κάθε μοναστήρι πρωταγωνιστεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο στους καθηλωτικούς εορτασμούς του Πάσχα. Η μεγάλη εβδομάδα «ντύνεται» με ολοήμερες λειτουργίες ενώ ανήμερα του Πάσχα, η Καλαμπάκα, μας παρουσιάζει τη δική της υπερπαραγωγή, τα «πασχαλόγιορτα» και μας ταξιδεύει στην αυθεντική ελληνική παράδοση.

Meteora easter


#10 Ύδρα


Πάσχα για… γοργόνες και μάγκες! Το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού, η Ύδρα, δίνει τη δική της πινελιά, στις Πασχαλινές εξορμήσεις, με καταγάλανες θάλασσες και ναυτικές παραδόσεις. Σε γκρο πλάνο, ο εντυπωσιακός Θαλασσινός Επιτάφιος στην περιοχή Καμίνι, που περιφέρεται μέσα στην θάλασσα. Το μεγάλο φινάλε έρχεται με βεγγαλικά , μπουρλότα και το κάψιμο του Ιούδα στο λιμάνι του νησιού. Ζήστε ένα κοσμοπολίτικο Πάσχα, που δεν ξεχνάει τις ρίζες και την ιστορία του τόπου στην μαγευτική Ύδρα.


Πάσχα στην Ύδρα

discovergreece.com