Απόδραση στη Φθιώτιδα


Στο κέντρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκεται το Λίκνο της Αμφικτιονίας η «Εύφορος Φθία», με τις καταπράσινες οροσειρές, τις λίμνες και τα πεντακάθαρα ποτάμια. 
Εντυπωσιακά φαράγγια, ιαματικές πηγές, δαντελωτές παραλίες από βότσαλο ή άμμο, μικροί κολπίσκοι και γραφικά λιμανάκια. 
Όμορφα τοπία, στολισμένα με αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια, εκκλησίες βυζαντινής και προβυζαντινής εποχής. γραφικά χωριά σε δασόφυτες από έλατα πλαγιές, συνθέτουν το ψηφιδωτό της Φθιώτιδας.

Περιτριγυρισμένος ο νομός από τις οροσειρές της Όρθρος, του Καλλίδρομου και της Οίτης, με τον Εθνικό Δρυμό που εμφανίζει ποικιλομορφία σε χλωρίδα 1.200 ειδών, με τα 16 είδη να ανήκουν αποκλειστικά εδώ. 
Πλούσια και η πανίδα αποτελείται από ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αγριογίδια κ.ά. 
Το φαράγγι Ασωπού είναι κομμάτι αυτού του όμορφου παζλ και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλής διαδρομές των επισκεπτών. 
Ακόμα ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσός – Δάσος Τιροθέας είναι ο πιο παλιός δρυμός (1938).

Το όρος Καλλίδρομο με την λίμνη Νευρόπολης. Η διαδρομή προς την λίμνη και το δάσος είναι ειδυλλιακή, με μοναδικής ομορφιάς καλλιεργήσιμες πεδινές περιοχές, η Κοιλάδα του Σπερχειού, το οροπέδιο του Δομοκού και η Πεδιάδα της Αταλάντης.

Ο Σπερχειός Ποταμός, που ζωογονεί την περιοχή, ήταν λατρεμένος από τους Έλληνες που ζούσαν στην κοιλάδα του. Στα νερά του ζωγραφίζονται ατέλειωτες σελίδες ιστορίας.

Η Λαμία η πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, αποτελεί το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νομού. Είναι μία παλιά γραφική πόλη που περιβάλλεται από δύο πευκόφυτους λόφους. Στον ένα λόφο, δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο της Λαμίας, χτισμένο στο ερείπιο αρχαίου τείχους και στον άλλο η εκκλησία του Αγίου Λουκά, κτίσμα του 18ουαι.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης, αξίζει να επισκεφθείτε τη Μητρόπολη. της Ευαγγελίστριας στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας, τον ανδριάντα του Αθανάσιου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία, το κενοτάφιο του ήρωα στην πλατεία Λαού, τη μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Αρχοντικής στη νότια πλευρά του κάστρου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με 7.500 περίπου τόμους, και τα νεοκλασικά κτίρια, που προσφέρουν μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην πόλη.
 Η Λαμία διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο, λαογραφικό μουσείο και Δημοτική Βιβλιοθήκη με αξιόλογα εκθέματα.

Το πολύ καλό οδικό δίκτυο οδηγεί σε σημαντικές κωμοπόλεις. Στυλίδα, Δομοκός, Αταλάντη, Αγία Μαρίνα, Άγιος Κωνσταντίνος.
Σε γραφικά χωριά, σε όμορφες παραλίες, στα λουτρά της Υπάτης και τα Καμένα Βούρλα.

Τα Καμένα Βούρλα είναι μία από τις πιο γνωστές λουτροπόλεις στην Ελλάδα, και πανέμορφο παραθεριστικό κέντρο με άρτια τουριστική υποδομή. 
Οι διακοπές στα Καμένα Βούρλα χαρακτηρίζονται από μία πληρότητα που σπάνια συναντά κανείς. Συνδυασμός θάλασσα-βουνό-ιαματικές πηγές, μαζί με την εύκολη πρόσβαση σε κοντινές παραλίες και νησάκια, εκδρομές σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, καθώς και σε γραφικά χωριά της Φθιώτιδας, κάνουν τις διακοπές μοναδικές. 
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με εξαιρετικές τοιχογραφίες.

Η Δομοκός είναι μία ιστορική πόλη, χτισμένη, αμφιθεατρικά σε μία θαυμάσια τοποθεσία με υπέροχη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο. 
Συγκεντρώνει πολλά αξιοθέατα όπως το μεσαιωνικό κάστρο, τη γραφική εκκλησία της Αγίας παρασκευής, το καλοδιατηρημένο τουρκικό χαμάμ, το «Κουδουνιστό πηγάδι», ανεξερεύνητο σπήλαιο κ.ά. 
Επισκεφθείτε επίσης την ιστορική γέφυρα του Γοργοπόταμου, τα ερείπια της αρχαίας πόλης στην Μακρακώμη, το άγαλμα του Λεωνίδα και το κενοτάφιο των πεσόντων στις ιστορικές Θερμοπύλες.

Στη παραλιακή ζώνη αρμονικό το πάντρεμα του ασημοπράσινου των ελιών και του πράσινου των πεύκων με το γαλάζιο του Μαλιακού κόλπου και Ευβοϊκού. Με ωραίες παραλίες ιδανικές για κολύμπι και ψάρεμα αλλά και Ιαματικές Πηγές.

Ο νομός Φθιώτιδας προσφέρει αρκετές παραλίες με φυσικό κάλλος, κοσμοπολίτικες, αλλά και απομακρυσμένες και ήσυχες. Μερικές από αυτές είναι οργανωμένες και μπορείτε να ασχοληθείτε με θαλάσσια σπορ.

Γλύφα, Πελασγία, Αχλάδι, Παραλία Ραχών, Καραβόμυλος, Καμένα Βούρλα, Άγιος Κων/νος, Αρκίτσα, Παραλία Λιβανάτων, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Σκάλα Αταλάντης κ.ά.

Οργανωμένες ή μη, με παραδοσιακές ψαροταβέρνες, καφέ, μπαράκια και ξενοδοχειακές μονάδες. Η ομορφιά και η γαλήνη διαχέεται παντού.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
Τηλ.Κωδ.: 22310. 
Δήμος Λαμίας 22314, 
Νοσοκομείο Λαμίας 30121-26, 
Αστυνομία Λαμίας 56900,
 Τροχαία Λαμίας 23248, 
ΚΤΕΛ Λαμίας 51345, 
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 8317147, 
ΟΣΕ Λιανοκλαδίου 61061, 
ΟΣΕ Αθήνας 210 5297777, 
Τουριστικές Πληροφορίες Φθιώτιδας 30065, 
Αρχαιολογικό Μουσείο 46106, 
Λαογραφικό Μουσείο 37832, 
Δημοτική πινακοθήκη 46887.