Βόλτα στο Μέτσοβο και τις ομορφιές του...

Αν ο Νομός Ιωαννίνων αποτελέσει έναν από τους επόμενους προορισμούς σας, το Μέτσοβο θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε στη must-see λίστα σας.

Πίνδος, παράδοση, φύση, υψόμετρο, φυσικές ομορφιές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα… Το Μέτσοβο σας εγγυάται όλα αυτά κι ακόμη παραπάνω, αρκεί να πακετάρετε τη βαλίτσα σας και να κατευθυνθείτε περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο Νομό Ιωαννίνων, στην ορεινή αυτή κωμόπολη που μετρά πάνω από 3 χιλιάδες κατοίκους και υψόμετρο 1.160 μέτρα στις πλαγιές της Πίνδου, πράγμα που σημαίνει ότι η βαλίτσα σας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ελαφριά ρούχα.
Από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό, το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη, κάθε εποχή του χρόνου, παρ’ όλο που πολλοί το κατατάσσουν μόνο στους χειμερινούς προορισμούς. Η ομορφιά του, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλο το χρόνο με διαφορετικό τρόπο, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και πάνω απ’ όλα χαρακτήρας που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στα τουριστικά «πρέπει», διατηρώντας έτσι όλο του το μεγαλείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι… ενδυματολογικές επιλογές κάποιων μεγαλύτερων κατοίκων του, οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και μιλούν τη βλάχικη.
Τριγυρίζοντας στα ομορφότερά του σημεία
Η πόλη των ευεργετών στη σκιά της Πίνδου
Το Μέτσοβο υπήρξε πάντα ένας ζωντανός οικισμός, με οικονομία βασισμένη στην κτηνοτροφία, το εμπόριο και τη χειροτεχνία. Οι μετσοβίτες έμποροι, που πλούτισαν στην Ευρώπη, στις παραδουνάβιες Ηγεμονίες και στη Ρωσία, ευεργέτησαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, κτίζοντας δημόσια κτήρια, γεφύρια, εκκλησίες και σχολεία. Το Μέτσοβο, που ήταν στην ουσία μια πόλη- αγορά και σταθμός εξυπηρέτησης των διερχομένων εμπόρων από Ανατολή και Δύση, αποτέλεσε κέντρο ανταλλαγής πολιτισμού μεταξύ των διαφόρων τοπικών πληθυσμών. Ξεχωρίζουν η δράση του Ιδρύματος Τοσίτσα και η μορφή του Ευάγγελου Αβέρωφ, που συνετέλεσαν στη δημιουργία τουριστικού ρεύματος στο Μέτσοβο από τη δεκαετία του 1970.
Η πλατεία με τις αρκούδες
Η πλατεία του Μετσόβου είναι από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας και οι χιλιάδες επισκέπτες περνούν από αυτήν κάθε χρόνο, φωτογραφίζονται δίπλα στο… αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες και αλλάζουν ματιές με τους ηλικιωμένους Μετσοβίτες, που κάθονται «παραδοσιακά» στο κιόσκι τους και σχολιάζουν στα βλάχικα.
Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου
Ξεκινώντας από την επαφή με τον πολιτισμό του, στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου και να θαυμάσετε υφαντά και κεντήματα, εικόνες, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, χρυσοκέντητες φορεσιές, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και άλλα εκθέματα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι εστί Μέτσοβο. Στην Πινακοθήκη Αβέρωφ (εκ του Ευάγγελου Αβέρωφ που καταγόταν από το Μέτσοβο) θα δείτε μια μεγάλη και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα, όπως επίσης και μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και χαρακτικών.
Ο Αβερώφειος Κήπος πρέπει οπωσδήποτε να φιλοξενήσει τη βόλτα σας, αφού πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου, ενώ αν είστε της πεζοπορίας, θα βρείτε διάφορα μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα και στο όρος Μαυροβούνι ένα ορειβατικό καταφύγιο 30 ατόμων για να διανυκτερεύσετε.
Σημαντικό βιότοπος της περιοχής είναι η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, όπου αν ασχολείστε με το ψάρεμα μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή, σε ένα τοπίο που θα σας μαγέψει, ενώ μια στάση χρειάζεται να κάνετε και στο Νερόμυλο Γκίνα που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου και για χρόνια χρησιμοποιούσε τη δύναμη των νερών του ποταμού, μετατρέποντάς τη σε μηχανική ενέργεια που αξιοποιούσαν στο άλεσμα των δημητριακών.
Η γαλήνη της λίμνης
Το μεγάλο υψόμετρο, όπου βρίσκεται η τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου, την καθιστά μοναδική στην Ελλάδα. Το χειμώνα τα γαλάζια νερά βυθίζονται στη λευκή απεραντοσύνη του χιονισμένου τοπίου και το καλοκαίρι πνίγονται στο πράσινο του πυκνού παρόχθιου δάσους. Τα μικτά δάση οξιάς δίνουν τη θέση τους σε δάση με έλατα στα βόρεια της λίμνης, όπου συναντάμε και τα όρια του Εθνικού Δρυμού Πίνδου και της ονομαστής Βάλια Κάλντα. Το όλο σκηνικό αποπνέει τη γαλήνη και την ηρεμία που μπορεί να απολαύσει κανείς μόνο σε αλπικό τοπίο.
To χιονοδρομικό στις Πολιτσές
Αν και μικρό, διαθέτει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, συντηρώντας το ενδιαφέρον των περιστασιακών χιονοδρόμων. Το χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου βρίσκεται στη θέση Πολιτσές στα 1.400 μέτρα και διαθέτει 5 πίστες, 2 συρόμενα lift και 1 baby lift.

Οι λάτρεις του εκκλησιαστικού τουρισμού έχουν πολλαπλές επιλογές ανάμεσα στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του οικισμού, που αποτελεί ίσως τον πιο αξιόλογο ναό του, στο Μοναστήρι Αγίου Νικολάου με το ξύλινο καμπαναριό, στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέσα στην κωμόπολη, στο Ναό του Αγίου Χαραλάμπους με τους δύο άμβωνες, κ.ά.

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Μετσόβου

Η σεκόγια του Αϊ-Νικόλα
Ποτάμι, αμπέλι, κρήνη, μια τεράστια σεκόγια, ξύλινο καμπαναριό, ένα πετρόχτιστο μοναστήρι- ησυχαστήριο ψυχών. Ο συνδυασμός είναι μοναδικός και ο Άγιος Νικόλαος Μετσόβου, που ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια και αξιοθέατα της περιοχής.
Οι τεχνίτες του Μετσόβου
Ράβουν ελληνικές παραδοσιακές στολές στο χέρι. Κεντούν στο ξύλο περίτεχνα ταβάνια σπιτιών και τέμπλα εκκλησιών. Οι μοναδικοί τεχνίτες του Μετσόβου διατηρούν μερικά από τα σπανιότερα παραδοσιακά επαγγέλματα που δεν πρέπει να χαθούν.
Οι παραδοσιακές βρύσες
Πάνω από 25 πέτρινες παραδοσιακές βρύσες, που προσφέρουν ασταμάτητα πεντακάθαρο, παγωμένο νερό από τις πλαγιές της Πίνδου.

Γεύσεις Μετσόβου
Περνώντας στο… ψητό, το Μέτσοβο διαθέτει πλήθος γεύσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε, με πρώτα και καλύτερα τα δύο τοπικά τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα. Ο τόπος παράγει επίσης γιαούρτι, βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα, ενώ φημίζεται και για την παραγωγή κρασιού.
Στο πλαίσιο της… γευστικής σας επιμόρφωσης προσθέστε και μια επίσκεψη στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε εκλεκτά προϊόντα, όπως και στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ με τα εκατοντάδες δρύινα βαρέλια και τους χώρους παλαίωσης των κρασιών.
Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά όπως αρνί με κουνουπίδι, λουκάνικο Μετσόβου, γίδα βραστή, κοντοσούβλι και πίτες! Πολλές πίτες!
Κοντινές αποδράσεις
Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις εικόνες του ταξιδιού σας στην περιοχή, μπορείτε να οργανώσετε κοντινές στο Μέτσοβο εκδρομές. Τη χειμερινή περίοδο μπορείτε να επισκεφτείτε τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (Καρακόλι) και 5 χιλιομέτρων (Πολιτσές) από το Μέτσοβο, ενώ στα 6 χιλιόμετρα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιο, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2012. Μια βόλτα από τον παραδοσιακό οικισμό της Μηλιάς, από το Ανθοχώρι, το Ανήλιο με το χιονοδρομικό, το Βοτονόσι όπου θα ακούσετε και πολλά βλάχικα, θα ολοκληρώσουν την απόδρασή σας σε αυτή τη διαφορετική πλευρά της Ελλάδας.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
 clickatlife.gr
discovergreece.com

Εικόνες από το Μέτσοβο