Παλιός Παντελεήμονας: Στις γειτονιές των θεών...

H θάλασσα παίζει κρυφτό με τις χιονισμένες μέχρι αργά την άνοιξη κορφές του Ολύμπου και οι εποχές σμίγουν αρμονικά.
Εδώ στα όρια της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία η παλέτα της φύσης ανακατεύει τα χρώματα και οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο μπλε του πελάγους και στο πράσινο των δασών, μοιάζουν ανύπαρκτες.

Ο Κάτω Όλυμπος χωρίζεται από την θεόρατη κορμοστασιά του Άνω Ολύμπου με το γοργό ποτάμι της Ζηλιάνας. Το διάσημο βουνό του δωδεκάθεου διοικητικά ανήκει στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στο νόμο Πιερίας. Αντίθετα ο Κάτω Όλυμπος υπάγεται στο μεγαλύτερο μέρος του στη Θεσσαλία, στο νομό Λάρισας.
Η ψηλότερη κορφή του Κάτω Ολύμπου μόλις που αγγίζει τα 1587 μέτρα ύψος, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι υστερεί σε ομορφιά από τον μεγάλο του αδελφό. Παντού, όπου και να στρέψεις το βλέμμα αντικρίζεις έναν τόπο κατάφυτο από μακρόβιες καστανιές, καρυδιές και γεροδεμένες βελανιδιές που κατακλύζουν τις ομαλές πλαγιές, ενώ λίγο ψηλότερα ξεκινούν τα έλατα και οι οξιές που σχηματίζουν αδιαπέραστα δάση.
Η περιοχή προσεγγίζεται κυρίως από την εθνική οδό Αθηνών – Λάρισας – Θεσ/νίκης και από τα παραθαλάσσια θέρετρα της Λεπτοκαρυάς και του Πλαταμώνα απ’ όπου ξεκινούν αρκετοί, κυρίως ασφάλτινοι δρόμοι που διατρέχουν το βουνό και καταλήγουν στα περισσότερα ορεινά χωριά με υποδομή για διαμονή.
Αξιόλογη είναι η πλούσια χλωρίδα του βουνού που περιλαμβάνει τα περισσότερα δασικά είδη της Ελλάδας, άφθονα αγριολούλουδα, αλλά και η πανίδα, καθώς έχουν παρατηρηθεί λύκοι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, ενώ τελευταία η αρκούδα φαίνεται να διεκδικεί και πάλι τα παλιά της λημέρια.
 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΩΡΙΑ: Σημείο αναφοράς για τις εξορμήσεις στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου είναι συνήθως ο Παλιός Παντελεήμονας, ένα υπέροχο πέτρινο χωριό που πρόσφατα «αναστήθηκε» και σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς στην βόρεια Ελλάδα. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει ένας σχετικά άνετος χώρος στάθμευσης, καθώς τα  οχήματα δεν μπαίνουν στον οικισμό. Θ’ ακολουθήσετε το καλντερίμι που θα σας φέρει στην λιθόστρωτη πλατεία όπου δεσπόζει η εκκλησία του Παντελεήμονα και ο θεόρατος πλάτανος. Ολόγυρα λειτουργούν εστιατόρια, καφενεία και μαγαζιά με  είδη  λαϊκής τέχνης.
Από το χώρο στάθμευσης του Παλιού Παντελεήμονα ο δρόμος συνεχίζει ασφάλτινος με τελικό προορισμό την ορεινή Καλλιπεύκη. Στα 3,5 χιλιόμετρα θα δείτε δεξιά το μοναχικό εκκλησάκι του Προφ. Ηλία, ενώ έξι χιλιόμετρα ψηλότερα θα συναντήσετε και πάλι δεξιά στενό ασφάλτινο δρόμο που θα σας βγάλει στην Άνω Σκοτίνα. Ο δρόμος τερματίζει στην είσοδο του χωριού απ’ όπου ξεκινά το λιθόστρωτο σοκάκι που θα σας φέρει στο προαύλιο του ναού της Κοιμήσεως (1862) με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, η διάμετρος του οποίου φθάνει τα 10 μέτρα. Υπάρχει πηγή με γάργαρο τρεχούμενο νερό, ενώ η θέα είναι συναρπαστική.Επίσης η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου(14ος αιώνας) θα πρέπει να κλέψει λίγο από τον χρόνο σας, καθώς το εσωτερικό της στολίζεται από ένα έξοχο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Πιθανόν εδώ να βρισκόταν η Πίμπλεια που μαζί με τα Λείβηθρα ήταν οι αρχαίες πόλεις της Πιερίας που σχετίζονταν με τη δράση του Ορφέα.
Από την Άνω Σκοτίνα φεύγει ένας στενός δρόμος που μετά από μια απίστευτη διαδρομή με άφθονο στριφογύρισμα, καταλήγει στην Κάτω Σκοτίνα ( 9 χλμ. ), απ’ όπου εύκολα θα βγείτε και πάλι στην εθνική οδό. Επιστρέφοντας στον ασφάλτινο δρόμο που συνεχίζει να σέρνεται μέσα από τα υπέροχα δάση του Κάτω Ολύμπου, οδηγείτε για ακόμη  7 χιλιόμετρα έως την Καλλιπευκη που ακουμπά σε υψίπεδο του βουνού, 1100 μέτρα ψηλά απ’ τη θάλασσα. Αρκετά μακριά από το τουριστικό ρεύμα του Παντελεήμονα και των παράλιων του Πλαταμώνα, η Καλλιπεύκη ζει στους δικούς της ρυθμούς, ενός άλλου κόσμου. Εδώ οι ντόπιοι ακόμα σου χαμογελούν γιατί σε θεωρούν δικό τους άνθρωπο και όταν σου μιλούν σε κοιτούν στα μάτια κι όχι στην… τσέπη.
Από την Καλλιπεύκη ακολουθώντας τον ασφάλτινο δρόμο εύκολα θα πάτε στην δασική τοποθεσία «Πατωμένη», όπου υπάρχουν οργανωμένοι χώροι αναψυχής του δασαρχείου και πηγή με παγωμένο τρεχούμενο νερό. Είναι ένα ιδανικό σημείο για πικ -νικ και άραγμα στην ανοιξιάτικη λιακάδα με φόντο τις κορφές του Ολύμπου.

Η ομορφότερη διαδρομή
Ανηφορίζοντας από Παλιό Παντελεήμονα για Άνω Σκοτίνα θα βγείτε στη θέση «Σαλτάνη», όπου θα δείτε αριστερά χωμάτινο δρόμο να χάνεται στο πυκνό δάσος. Αν τον ακολουθήσετε θα βρεθείτε μετά από 9 χιλιόμετρα στη θέση «Βρύση Κατή» όπου σε ύψος 1400 μέτρων θα συναντήσετε μία από τις δεκάδες μικρές, άγνωστες λίμνες της ορεινής Ελλάδας, η οποία φυσικά δεν είναι αλπική, αλλά δημιουργήθηκε μετά την ανύψωση αναχώματος. Αυτή είναι μια από τις μικρές εκπλήξεις που περιμένει τους επίμονους περιηγητές του Κάτω Ολύμπου. Από τη «Βρύση Κατή» ο δρόμος –φυσικά πάντα χωμάτινος- συνεχίζει για 10 χιλιόμετρα μέσα από απίθανο δάσος οξιάς και βγαίνει στη θέση «Πατωμένη», κοντά στην Καλλιπεύκη. Βέβαια αν δεν γνωρίζεται καλά την περιοχή υπάρχει πιθανότητα να χαθείτε στο δαιδαλώδες σύστημα δασικών δρόμων που απλώνεται σα δίχτυ σε αυτή τη έντονα δασωμένη πλευρά του βουνού γιαυτό και χρειάζεται η δέουσα προσοχή..

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Παλιός Παντελεήμονας: Ο παραδοσιακός οικισμός  του  Παλιού Παντελεήμονα. ακουμπά σε κατάφυτη, μα βατή ράχη του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 450, ακριβώς πάνω από τον  οικισμό  του  Νέου Παντελεήμονα. Ο Παντελεήμονας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν ένα ακόμη έρημο και ρημαγμένο ορεινό χωριό από αυτά που συναντάς πια όλο και πιο συχνά στην ορεινή Ελλάδα. Κάποια στιγμή το χωριό άρχισε να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων κυρίως επισκεπτών που ξεκίνησαν ν’ αγοράζουν και ν’ αναπαλαιώνουν με πιστότητα στην αρχική μορφή, τα  ερειπωμένα  πέτρινα κτίσματα.
Καλλιπεύκη: Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1100. Το παλιό όνομά του ήταν Νεζερό και προέρχεται από την σλάβικη ρίζα «εζερός» που σημαίνει «λίμνη». Πράγματι μέχρι το 1911 στα πόδια του οικισμού απλωνόταν η λίμνη της Ασκυρίδoς ή Ασκουρίδα. Εκείνη τη χρονιά ξεκίνησαν τα έργα αποστράγγισής της και σύντομα 5000 στρέμματα γης παραδόθηκαν για καλλιέργεια. Το όνομα Καλλιπεύκη είναι νεότερο και προήλθε πιθανόν από τα πυκνά δάση μαύρης πεύκης που αναπτύσσονται ολόγυρα και ήταν γνωστά από την αρχαιότητα.

Το κάστρο του Πλαταμώνα: Το ιστορικό κάστρο κτίστηκε κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας, γύρω στον 13ο αιώνα από  τον  Βονιφάτιο Μομφερατικό, πάνω σε ερείπια παλαιότερων βυζαντινών τειχών και ήταν ένα από τα πιο οχυρωμένα σημεία της βόρειας Ελλάδας. Κάποιοι μάλιστα ταυτίζουν τη θέση αυτή με εκείνη της  αρχαίας πόλης Ηράκλειον. που βάλθηκαν με μάχες σκληρές να καθυποτάξουν για λογαριασμό τους, Μακεδόνες και Αθηναίοι. Φράγκοι, Ενετοί, Βυζαντινοί Δεσπότες και Τούρκοι. Το 1897 το καστέλι βομβαρδίζεται από τον ναύαρχο Σαχτούρη κατά την διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου, ενώ σε αυτό το σημείο το 1941 μικρή ομάδα Νεοζηλανδών στρατιωτών προσπαθεί να εμποδίσει τις  Γερμανικές φάλαγγες στην πορείας τους για τη Λάρισα.

Που θα μείνετε
Παλιός Παντελεήμονας: Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το ξενοδοχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής «Πλειάδες» με άνετο χώρο στάθμευσης και ευρύχωρα δωμάτια, τηλ. 23520-22661
«Πάνθεον» έξι πολυτελείς σουίτες με ανεξάρτητες βεράντες, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, δορυφορική τηλεόραση, DVD, τηλ. 23520 22444
«Καστανία γη» στην είσοδο του χωριού σε κατάφυτη από πλατάνια και καστανιές περιοχή με θέα στη θάλασσα τηλ.: 23520 22332,
«Λόγω …θέας» παραδοσιακός ξενώνας τηλ. 23520 22725
Ξενώνα «Αγνάντι», μέσα στον οικισμό, τηλ. 23520-22128
Άνω Σκοτίνα: Στην άκρη του χωριού εκεί που τελειώνει ο δρόμος σε περιβάλλον ιδιαίτερα ήσυχο με ανοικτή θέα στο βουνό και στο πέλαγος υπάρχει ο ξενώνας «Σιντριβάνης», τηλ. 23520-91444, 91271
«Απαλνή» με 6 νοικιαζόμενα διαμερίσματα που διαθέτουν και τζάκι τηλ 6971661826
Για μεγάλες παρέες ιδανική είναι η έπαυλη «Πάνθεον στον Όλυμπο», ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο που νοικιάζεται ολόκληρο,  τηλ. 23510 78270 69732.
Καλλιπεύκη: Έξω από το χωριό, με θέα στο δάσος και στα κορφοβούνια το ξενοδοχείο «Ασκουρής». Εδώ θα βρείτε 7 διαμερίσματα και 6 δίκλινα δωμάτια. τηλ. 24950-96300-303 κιν. 6948781314. 6976133217.
Πλαταμώνας: Αν πάλι προτιμάτε θάλασσα ίσως δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από το ξενοδοχείο «Τα Κύματα» που βρίσκεται στη ρίζα του κάστρου, πάνω στο ακρογιάλι  σε θέση που πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις, τηλ. 23520-41240.

Που θα φάτε
Στην πλατεία του Παλιού Παντελεήμονα λειτουργούν οι ταβέρνες-εστιατόρια «Όλυμπος», τηλ 23520-22377. «Πλάτανος» τηλ. 23520-22603, «Πέτρινο» και «Ζαγρέας» τηλ. 23520-22717 με ποικιλία μαγειρευτών φαγητών και της ώρας . Εστιατόριο υπάρχει στον ξενώνα «Αγνάντι», μα και στο ξενοδοχείο «Πλειάδες».
Μπορείτε να φάτε και στον ξενώνα «Σιντριβάνης» στην Άνω Σκοτίνα, ενώ ψησταριές θα βρείτε στην πλατεία της Καλλιπεύκης και στο χωριό Καρυά.
Για θαλασσινούς μεζέδες θα κατεβείτε στην παραλία του Πλαταμώνα στην ψαροταβέρνα «Ψαροπούλα» τηλ. 23520-42436 όπου θα φάτε εγγυημένα φρέσκο ψάρι αφού ο ιδιοκτήτης έχει δικά του καΐκια. Εξαιρετικό λόγω θέσης, μα και κουζίνας είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κύματα».
 Στην είσοδο του Παλιού Παντελεήμονα με θεα τόσο στην θάλασσα όσο και στο βουνό βρίσκεται ο ξενώνας «Πλειάδες» ένα πραγματικό αρχοντικό που διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά με όλες τις ανέσεις και μοντέρνες λειτουργίες που απαιτούν οι περιστάσεις.
Τηλ.  23520.22661, κιν. 6979.621810   www.pliades.gr

viewsofgreece.gr