Μυστράς - Σπάρτη: Πέρασμα στον μύθο και την ιστορία...

Προορισμός πέρασμα στον μύθο και την ιστορία. Μια από τις σημαντικότερες υστεροβυζαντινές πόλεις, αλλά και η αρχαία πόλη του Λεωνίδα.


«Μήλο της έριδος» μεταξύ Ενετών, Βυζαντινών και Οθωμανών. Πρωτεύουσα του δεσποτάτου του Μορέως. Ένας ζωντανός θρύλος στην καρδιά της Πελοποννήσου. Θριαμβευτικές νίκες και ταπεινωτικές ήττες, ίντριγκες, συνωμοσίες. Τα αναστηλωμένα κτίσματα του κάστρου του Μυστρά σάς καλούν να βιώσετε την ιστορία. Λίγο μακρύτερα, η πολιτεία της Σπάρτης ενώνει την Αρχαία Ελλάδα με το σήμερα. Η αρχαία Σπάρτη, πατρίδα του Λεωνίδα που θυσιάστηκε στις Θερμοπύλες μαζί με τους 300 Σπαρτιάτες πολεμιστές του, απέχει ελάχιστα από το κέντρο της σύγχρονης πόλης. Ζήστε την ιστορία

Αξίζει να δείτε στο Μυστρά 

Μυστράς: ταξίδι σε βυζαντινή καστροπολιτεία
Ο δρόμος ελίσσεται. Στο ταξίδι σας στην Πελοπόννησο, θα την αναγνωρίσετε με την πρώτη ματιά: η βυζαντινή καστροπολιτεία λάμπει από μακριά, κτισμένη στον φυσικά οχυρό λόφο της. Ξεχωρίζετε τα τείχη, τους τρούλους, τα καλντερίμια που αυλακώνουν την πλαγιά. Αδύνατον να αντισταθείτε στη μυστηριακή γοητεία που ασκεί ο Μυστράς. Η περιήγηση εκεί είναι ένα ταξίδι στην ιστορία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Το 1989 με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Unesco, ο Μυστράς εγγράφηκε ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στα Παλάτια των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων
Μια συνεχόμενη πορεία στην ιστορία της Ελλάδας. Εκτείνεται από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1953. Θαυμάστε το μεσαιωνικό κάστρο και τον οχυρωμένο οικισμό, που κλείνει μέσα στα τείχη του μονές, εκκλησίες, παρεκκλήσια, οικίες και παλάτια. Θα ξεκινήσετε από τα ανάκτορα των Παλαιολόγων και την αίθουσα του θρόνου. Σπάνιο δείγμα της κοσμικής βυζαντινής αρχιτεκτονικής επιβάλλεται με την παρουσία του στο μοναδικό πλάτωμα του λόφου. Ξεχωρίστε και εσείς τα σημαντικότερα αξιοθέατα: την πτέρυγα των Καντακουζηνών, κτισμένη από τον Δεσπότη Μανουήλ Καντακουζηνό, και την πτέρυγα των Παλαιολόγων, των αρχών του 15ου αιώνα.
H Aγία Σοφία στη συνοικία των Παλατιών
Η Αγία Σοφία, στην Πάνω Χώρα του Μυστρά, ταυτίζεται με το καθολικό της πατριαρχικής μονής του Ζωοδότη Χριστού, που ίδρυσε στα μέσα του 14ου αιώνα ο πρώτος Δεσπότης του Μυστρά, Μανουήλ Καντακουζηνός. Περάστε το κατώφλι και των άλλων σημαντικών εκκλησιών. Όλες ήταν καθολικά μοναστηριών . Σήμερα μόνο η Παντάνασσα λειτουργεί ως μοναστήρι.
Η «νεοκλασική» Σπάρτη, «υπερκείμενη» της αρχαίας
Η σημερινή Σπάρτη είναι κτισμένη νότια από το κέντρο της αρχαίας πόλης της Σπάρτης, που είχε διακεκριμένη θέση στην ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Ρυμοτομήθηκε εξ αρχής από τους Βαυαρούς στα πρότυπα του νεοκλασικού πολεοδομικού σχεδιασμού, που επικρατούσε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Ευρώπη. Θα περπατήσετε στην κεντρική πλατεία, όπου υψώνεται το νεοκλασικό δημαρχείο του 1907. Θα δείτε το παλιό δικαστικό μέγαρο και στην οδό Άγιδος το «Λεωνίδειο». Πολλοί πιστεύουν ότι εδώ είναι ακόμα θαμμένα τα οστά του βασιλιά της Σπάρτης και ήρωα των Θερμοπυλών. Το Εθνικό Στάδιο φιλοξενεί το άγαλμα του Λεωνίδα και από πίσω απλώνεται το πάρκο της αρχαίας ακρόπολης και του ρωμαϊκού θεάτρου. Αν ανεβείτε στην ακρόπολη, θα θαυμάσετε τη σύγχρονη πόλη που θυμίζει σκακιέρα.

Εικόνες από τη Σπάρτη

 

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Μυστρά

Καιάδας: το αβυσσαλέο βάραθρο
Ο Παυσανίας και ο Θουκυδίδης μαρτυρούν ότι στην Αρχαία Ελλάδα στο χάσμα του Καιάδα οι Σπαρτιάτες εκτελούσαν τους εγκληματίες, τους ιερόσυλους, τους προδότες και ίσως τα καχεκτικά νεογέννητα παιδιά τους. Λίγο έξω από το χωριό Τρύπη, κοντά στη Σπάρτη, δροσιστείτε από τις πηγές του νερού και ύστερα ανεβείτε με προσοχή τα 118 σκαλοπάτια, νιώθοντας τον φυσικό κλιματισμό του απύθμενου σπηλαιοβάραθρου.
Moυσείο Ελιάς και ελληνικού λαδιού
Ένα τέτοιο μουσείο δεν θα μπορούσε να υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα πλην της Πελοποννήσου. Στο παλιό πέτρινο διώροφο κτήριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στεγάζεται το πιο σύγχρονο μουσείο της Λακωνίας. Παρουσιάζει την ιστορία της ελιάς και της παραγωγής του ελαιόλαδου στην Ελλάδα, αλλά και τις πολλαπλές χρήσεις του λαδιού στη διατροφή, την υγιεινή, την τέχνη, τη θρησκεία.
Ναός Παναγιάς Λαγκαδιώτισσας
15 λεπτά περπάτημα από το χωριό Παρόρι και θα φτάσετε στο σπήλαιο με το άνοιγμα στο φαράγγι της Λαγκαδιώτισσας. Στο βάθος του, χτισμένο πάνω στο ασβεστολιθικό πέτρωμα, είναι το εκκλησάκι της Παναγίας, με αγιογραφίες του 1920. Αυθεντικό και βαθιά κατανυκτικό αξιοθέατο, αξίζει την προσοχή σας.

 discovergreece.com