Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η λίμνη Πλαστήρα...

Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη με επίσημο όνομα λίμνη Ταυρωπού.
Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της ανήκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, απ' όπου πήρε και το γνωστό της όνομα. Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία.
Σήμερα, τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ, που με απόφασή της το 1984 την μετονόμασε σε λίμνη Νικολάου Πλαστήρα, για να τιμήσει τη μνήμη του εμπνευστή και οραματιστή της. Να σημειωθεί ότι πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο αεροδρόμιο, όπου προσγειώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο.

Η λίμνη περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ, μέγιστο πλάτος 4 χλμ, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μέτρα. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 400 MW.

Η περιοχή της Λίμνης είναι προστατευόμενη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία του δικτύου "Natura 2000" με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την εντάσσουν ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές της Ελλάδας στο πλαίσιο του δικτύου.
Για την προστασία του φυσικού κάλλους της έχει παρθεί μία σειρά από μέτρα, όπως η δημιουργία ζώνης οικιστικού ελέγχου στην παραλίμνια περιοχή.

 Ξενοδοχεία και δωμάτια στη Λίμνη Πλαστήρα
Δείτε ακόμη:
Πως θα πάτε
Διαδρομή:    Αθήνα - Λίμνη Πλαστήρα Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα στην Λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή:  Θεσσαλονίκη - Λίμνη Πλαστήρα Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Θεσσαλονίκη στην Λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε

Προτάσεις Διαμονής

APOLIS

Χτισμένο στο Mουζάκι Καρδίτσας, στο πιο ειδυλλιακό σημείο, περικυκλωμένο από έλατα και με μία θέα πο...

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ

Ο ξενώνας Αλκιβιάδης βρίσκεται στο χωριό Καλή Κώμη, στο δήμο Αργιθέας του νομού Καρδίτσας. Απέχει 65...
Ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η μεγάλη αυξομείωση της στάθμης των υδάτων ανάλογα με τις εποχές και τις απαιτήσεις που δημιουργούνται για την ύδρευση και την άρδευση του κάμπου. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί να αναπτυχθεί παρόχθια χλωρίδα, να μεταβάλλεται η αισθητική του τοπίου και να μην μπορούν να δημιουργηθούν μόνιμες εγκαταστάσεις κοντά στην ακτή. Παρά ταύτα η λίμνη και η ευρύτερη περιοχή έχουν να επιδείξουν μία σημαντική ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Ξεκινώντας από τα είδη ψαριών που φιλοξενεί η λίμνη, συναντάμε γριβάδια, πέστροφες, χέλια, λαυράκια, πεταλούδες, κορέγονοι, γλήνια, ασπρόψαρα, τσιρόνια.

Πάρα πολλά όμως είναι και τα είδη των πτηνών της περιοχής, στα οποία με τη δημιουργία της λίμνης προστέθηκαν και κάποια υδρόβια. Μερικά από αυτά είναι: ερωδιοί, ασημόγλαροι, γλαρόνια, μαυρόκοτες, βουτηχτάρια, αγριόκυκνοι και κορμοράνοι (το χειμώνα), ενώ σπάνια θα δούμε λευκοτσικνιάδες, όρνια, πετρίτες και χρυσαετούς.

Μεγάλη είναι η ποικιλία αλλά και ο αριθμός των θηλαστικών και ερπετών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε λύκους, αλεπούδες, αγριογούρουνα, ασβούς, νυφίτσες, κουνάβια, βίδρες, δενδροπόντικες και σπανιότερα έχουν αναφερθεί εμφανίσεις αρκούδας, ελαφιών και αγριόγατων.

Τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας της περιοχής είναι η πλατύφυλλη βελανιδιά (δένδρος στο τοπικό ιδίωμα) μεταξύ 700 και 900 μέτρων υψόμετρο, από τα 900 μέχρι τα 1500 μέτρα κυριαρχεί το έλατο, ενώ από τα 1500 και πάνω ξεκινάει η χαμηλή βλάστηση (η λεγόμενη ψευδοαλπική) που χρησιμοποιείται ευρέως τα καλοκαίρια από τους κτηνοτρόφους για τη βόσκηση των κοπαδιών τους.

Υπάρχουν επίσης πολλά και ενδιαφέροντα είδη ποώδους βλάστησης όπως οι φτέρες, τα γεράνια, τα κυκλάμινα, οι κρόκοι, οι νάρκισσοι, κάποια είδη ορχιδέας κ.ά. Αν όμως θέλουμε να μάθουμε περισσότερα γιά την τοπική πανίδα… στάση στο "Βοτανικό Κήπο" Νεοχωρίου και θα φύγουμε πλήρεις γνώσεων.

Από τη δεκαετία του ΄90 άρχισε η προώθηση της τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ένας από τους αγαπημένους χειμερινούς αλλά και θερινούς προορισμούς των εκδρομέων στην Ελλάδα.
Τα χωριά γύρω από τη λίμνη με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική έχουν τα τελευταία χρόνια γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη εξαιτίας του εγχώριου και διεθνούς τουρισμού, ενώ υπάρχουν δυνατότητες χειμερινών και θερινών σπορ.
Το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι πλέον σύγχρονο και εξυπηρετεί με άνεση τους επισκέπτες.
Πηγή: ΕΟΤ
Διαμονή
Για τη διαμονή σας στη  Λίμνη Πλαστήρα θα βρείτε πολλά καταλύματα και παραδοσιακούς ξενώνες που "δένουν" απόλυτα με το ρομαντικό φόντο της περιοχής, ταβέρνες με εκλεκτή κουζίνα, cafe, μπαρ και πολλά άλλα. Άλλωστε η περιοχή συνεχώς εξελίσσεται  χωρίς να χάνει όμως ούτε στιγμή τη γραφικότητά της.
Στα χωριά, τους οικισμούς γύρω και κοντά στη λίμνη Πλαστήρα αλλά και σε άλλες περιοχές της  Καρδίτσας, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.


Πρόσβαση
Η πρόσβαση στη λίμνη Πλαστήρα και τις γύρω περιοχές, καθώς και επιλεγμένα καταλύματα, είναι εύκολη και άνετη, όποιο σημείου του νομού και αν είναι η αφετηρία σας. Από την Καρδίτσα μέσω Μητρόπολης ή μέσω Καλλίθρου και Καστανιάς.
Η θέση που βρίσκεται είναι ιδιαίτερα προνομιακή αφού απέχει 325 χλμ. από την Αθήνα και 250 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, συνδυάζοντας έτσι και μια σύντομη εξόρμηση με ονειρεμένες διακοπές.

Για την διευκόλυνσή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη εύρεσης διαδρομών στο επόμενο πεδίο της σελίδας (Διαδρομές) με πληροφορίες για την χιλιομετρική απόσταση, το χρόνο που θα χρειαστείτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, επιλέγοντας τα σημεία που σας ενδιαφέρουν
hotelsline.com
Χρήσιμα Άρθρα

Διαμονή στη λίμνη Πλαστήρα

Για τη διαμονή σας στη Λίμνη Πλαστήρα θα βρείτε πολλά καταλύματα και παραδοσιακούς ξενώνες που "δένουν" απόλυτα με το ρο...

Άρθρα περιοχής: Λίμνη Πλαστήρα

Αρθρα, αφιερώματα και παρουσιάσεις για την περιοχή με πολλές πληροφορίες, προτάσεις και χρήσιμα για να γνωρίσετε και να δείτε...